Gépbeszerzést, ingatlanvásárlást és egyéb infrastrukturális beruházások a létszám megtartásáért

Gépbeszerzést, ingatlanvásárlást és egyéb infrastrukturális beruházások a létszám megtartásáért

Tartalom

Projekt száma: VNT2020-1-0186
Projekt keretében megvalósuló beruházás összköltsége: 274 730 000 Ft
Projekt keretében elnyert támogatás: 137 365 000 Ft
Projekt várható befejezése: 2021. június 30.

Beruházás bemutatása:

Célunk egy olyan komplex beruházás végrehajtása, mely révén a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet áthidalása által a cég visszaszerezze korábbi rendelési állományát komplexebb termékek gyártása révén, illetve hosszabb távon a szélesebb körű termékportfólióra építve további növekedést érjünk el.

A komplex beruházás főbb elemei: 

1.    Fentiek ismeretében a vállalat egy huzalszikraforgácsolólásra alkalmas gépet tervez beszerezni. Végeztünk egy gyors piaci igényfelmérést, mely  alapján biztosan állíthatjuk, hogy egy új, korszerű pontos huzalszikraforgácsoló gépre nagy igény van, és nagy a kereslet az olyan gépalkatrészgyártó üzem iránt, ahol a CNC-esztergagépek és CNC-marógépeken kívűl nagypontosságú CNC-huzalszikra-forgácsoló gép van. A gép segítségével akár 6., 7. tengelyes megmunkálást is meg tudunk valósítani legalább 800 x 200 x 700 mm megmunkálási tartományban. A gép beszerzési ára 44,55 millió Ft.

2.    A cég a kialakult gazdasági helyzetben a gépalkatrész-gyártástól a komplett gép gyártása felé szándékozik elmozdulni, mivel ebben a szegmensben látunk legnagyobb növekedési lehetőséget a piac ismerete alapján, ennek előkészítését jelen pályázattal egyidőben elkezdte. A meglévő géppark kiegészítésével komplett gépek gyártása a cél, melyhez szükség van egy dedikált hajtott szerszámos CNC-esztergagép beszerzésére, amelyen kizárólag az új piacok kiszolgálását végző alkatrészek megmunkálása zajlik majd. A gép legalább 400 mm elforduló átmérőt képes megmunkálni 8 állásos hajtott szerszámos revolverfejjel. A gép beszerzési ára 49,35 millió Ft.

3.    Az újabb piacok és komplett gépek gyártása felé történő elmozdulás érdekében szükséges néhány használt fémmegmunkáló gép beszerzése. Ezen gépek piacára jellemző, hogy pár éves gépek ár-érték arányban sokkal hatékonyabban beszerezhetők, mivel az első évben nagy a gépek árvesztése, ugyanakkor technológia és használhatóság szempontjából az újakkal szinte teljesen egyenértékűek. A gépek alig használtak, kitűnő állapotban vannak, áruk jelentősen kedvezőbb beszerzési költségüknél; egy használt előmegmunkálást elősegítő gép, amely új piacokat nyit, és a meglévő megmunkálásunkat is segíti. A gép beszerzési ára 17,5 millió Ft. Nagyteljesítményű, alig használt 5 darab hegesztőgép erősíti a gépösszeállító kapacitásunk kialakítását, beszerzési áruk 2,27 millió Ft.

4.    Mivel célunk a létszámmegtartás biztosítása érdekében a meglévő munkaerő erőforrásainak maximális kihasználása, további két kisebb méretű marógép beszerezését tervezzük annak érdekében, hogy a kiesett rendelésállomány mögött lévő munkaerőt hasznosan tudjuk alkalmazni. A kis méretű marógép alkalmas kisebb szériás kisebb munkadarabok gyártására, amely a komplett gépek összeállításánál elengedhetetlen. A beszerzés értéke 3,25 millió Ft.

5.    Meglévő CNC eszterga- és marógépeink kiegészítő eszközeivel jelentősen javítható a hatékonyság. Ezek a kiegészítők 5 tengelyes megmunkáló gépeinkhez speciális satuk, illetve hajtott szerszámok Mazak és Doosan CNC gépekhez. A beszerzés értéke 5,26 millió Ft.

6.    A „just in time” gyártási módszer a jelen helyzetben is megmutatta sérülékenységét. A cég stratégiai célja, hogy nagyobb raktározási lehetőséggel álljon a vevői rendelkezésére, aminek jelentős helyigénye van. Emellett a korábban említett komplett gépgyártás is jóval nagyobb helyigényt támaszt, mint az egyszerű alkatrész-gyártás. Ennek érdekében a cég telephelyének szomszédságban található ingatlanok megvásárlását tervezzük, melynek 3300 m2. Ezen ingatlanok raktárként  funkcionálhatnak. Az ingatlanok vételára 123 millióFt.

7.    További ingatlanfejlesztést tervezünk telephelyünkön álló ingatlan felújítása, korszerűsítése révén, ennek keretében:
·A gyorsabb gyártásközi ellenőrzés végett egy kihelyezett MEO-részleget szeretnénk elkeríteni 8 m2 alapterülettel. Az itt beüzemelésre kerülő gép igényli a pormentességet és a hűtést. Az átalakítás értéke 1,5 millió  Ft.
·A telephely biztonsági szintjének emelése érdekében kamerarendszer beszerzése szükséges, mely egyben lehetőséget ad a több épületből álló üzemi terület munkavégzésének folyamatos megfigyelésére is. A több kamerából álló, rendszám-és arcfelismerő, valamint egyszerűsített beléptetést szolgáló rendszer felügyelete weben keresztül is elérhetővé válik.. Tervezett értéke 11,35 millió Ft.
·A telephely előbb említett biztonságához és a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlenül szükséges a telephelyen a gyors internetelérés a dolgozói adminisztráció, az IP-fónia és a mérnöki munkavégzés miat, melynek le kell fednie a több mint 2 hektáros területne lévő összes gyártási helyszínt biztosjtó épületet. A beruházás keretében aktív eszközöket szerzünk be 9,15 millió Ft értékben.
·A költségek racionalizálása érdekében a több épületből álló üzemi terület egységes, közös fűtési rendszerének kiépítését tervezzük. A beruházás termosztátokból és a központi egységből áll. Tervezett értéke 2,1 millió Ft.

 8.    Immateriális javakként tervezzük könyvelő program beszerzését, mely nagy mértékben egyszerűsíti és gyorsítja a napi adminisztrációt. A program integrálja azokat a funkciókat, amelyeket most több programban többszörös adatbevitellel végzünk. A beruházás értéke 3,25 millió Ft.

9.    Immateriális javakként tervezzük tervező program beszerzését. A program segítségével a komplex gépgyártási tevékenységünket szeretnénk erősíteni, és ehhez szükésges 2 db legújabb CAD program. A beruházás értéke 2,2 millió Ft.