"5S" lean módszer bevezetését kezdte el a 4S-2000

"5S" lean módszer bevezetését kezdte el a 4S-2000

Tartalom

A dolgozói szinten megvalósított rend és hatékonyság az alapja és feltétele a teljes vállalat rendezettségének és hatékonyságának. 

2021. márciusában egy olyan belső projekt indul a 4S-2000 Kft-nél, amely dolgozói munkaállomás szinten egy olyan kultúrát - viselkedésmódot és rendszert alakít ki, ami javítja a folyamatok áttekinthetőségét, segíti a rend fenntartását és a folyamatokkal kapcsolatos problémák feltárását és megoldását. A projekt előreláthatólag fél - háromnegyed évig tart, és ezidőalatt valamennyi munkaállomás felülvizsgálata és fejlesztése megtörténik. 

Az "5S" módszer megteremti azt a vállalati kultúrát és tevékenységrendszert, amelyben az emberek odafigyelnek a munkakörnyezetükre és tudatosan rendben tartják és fejlesztik azt. A módszer célja a hatékony, biztonságos és minőségi munkavégzésre alkalmas munkakörnyezetet kialakítása és fenntartása, annak az állapotnak a megteremtése, amelyben a vállalat folyamatosan képes előmozdítani a folyamatos fejlesztést.

Az "5S":

  Általános tartalom Folyamatok esetében
Seiri A munkahelyen levő szükséges dolgok meghatározása, a szükségtelen dolgok eltávolítása. A termék vagy szolgáltatás előállításához szükséges (értékteremtő) lépések meghatározása és a nem szükséges tevékenységek (veszteség) megszüntetése.
Seiton A dolgok pontos és célszerű helyének kialakítása, feliratozása, jelölése, áttekinthető elrendezése. Az egyes folyamatlépések megfelelő sorrendjének kialakítása, az elvégzéshez megfelelő helyszín meghatározása, az elvégzéshez szükséges eszközök rendbe rakása, helyük feliratozása, jelölése.
Seiso Tisztítás, takarítás a munkahelyen és környékén. Gépek, berendezések és a talaj tisztítása. Csúszós, koszos felületek megszüntetése.
Seiketsu Fenntartás (a kialakított rend és a tisztaság fenntartását), szabványosítás. Szabvány kialakítása, szabványosítás (a szabvány kommunikálása, oktatása, elterjesztése a szervezetben).
Shitsuke Az előző 4 S beépítése a vállalati kultúrába, önfegyelem. Az előző 4 S beépítése a vállalati kultúrába, önfegyelem.

 

5s_2.jpg